صندوق ETF بخریم یا صندوق صدور و ابطالی؟
صندوقهای سرمایهگذاری، ابزاری محبوب برای سرمایهگذاران در بازارهای مالی هستند و برای ایجاد بازدهی به افرادی که وقت یا آشنایی کافی با محیط بورس و سرمایه گذاری ندارند، شکل گرفته است. این صندوقها با جمعآوری سرمایه از تعداد زیادی سرمایهگذار، سبدی از داراییها را تشکیل میدهند و به واسطه تخصص مدیران خود، به دنبال کسب سود برای سرمایهگذاران هستند.
صندوقهای سرمایهگذاری از نظر چگونگی سرمایهگذاری به دو دسته تقسیم میشوند: دسته اول صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) و دسته دوم صندوقهای صدور و ابطالی هستند. هر کدام از این دستهها نیز به انواع مختلفی همچون سهامی، مختلط، شاخصی، درآمد ثابت، اهرمی، صندوق تضمین اصل سرمایه و … تقسیم میشوند که سرمایهگذاران با در نظرگرفتن ریسک سرمایهگذاری خود میتوانند در یک یا انواع آن سرمایهگذاری کنند.
ETF مخفف Exchange-traded fund و به معنی «صندوق قابل معامله» است. قیمتETFها همانند سهام شرکت ها، در طول روز معاملاتی تغییر میکند و خرید و فروش واحدهای آن از طریق پنل معاملاتی کارگزاریها امکانپذیر است. این صندوق ها با نماد مربوط به خود در تابلوی معاملاتی مانند معامله سهام عادی، قابل خرید و فروش هستند.
صندوقهای صدور و ابطالی بر خلاف ETFها امکان خرید و فروش در تابلوی معاملاتی را ندارند و مکانیزم سرمایهگذاری در آنها از طریق صدور یا ابطال واحدهای سرمایهگذاری انجام میشود. یعنی این صندوقها بازار ثانویهای ندارند.
تفاوتهای صندوقهای قابلمعامله ETF با صندوقهای صدور و ابطال
صندوقهای ETF ساختاری شبیه به صندوقهای صدور و ابطالی دارند. یعنی با ترکیبی از داراییهای مختلف مانند سهام، سپردههای بانکی، سپردههای کالایی و… به صورت فعال، سرمایه سرمایهگذار در بازار به جریان میافتد و نیازی به ورود مستقیم شخص سرمایهگذار نیست. با این حال، تفاوت های اصلی آنها نیز به شرح زیر است:
- برخلاف صندوقهای صدور و ابطالی، سرمایهگذاران میتوانند واحدهای ETF را با شفافیت بیشتر و همانند سهام در طی بازه معاملاتی معامله کنند.
- صندوقهای ETF به صورت آنلاین و از طریق کد بورسی قابل معامله است، در حالیکه جهت خرید و فروش صندوقهای صدور و ابطال، میبایست سرمایه گذار به سایت صندوق مراجعه کند بنابرین صندوقهای ETF ازنقدشوندگی سریعتری برخوردارند.
.
- در صندوقهای ETF، سرمایه گذاران در طول ساعات معاملاتی میتوانند سهام خود را فروخته و نهایتا ۲ روز کاری بعد وجه مورد نظر قابل دسترس خواهد بود. در حالی که درصندوقهای صدور و ابطال با توجه به فرآیند ابطال ممکن است دسترسی به وجه نقد تا ۷ روز به طول بینجامد.
حال، با توجه به خصوصیات هر کدام از صندوقها، دو راهی اصلی، انتخاب میان صندوقهای صدور و ابطالی و صندوقهای قابلمعامله در بورس است.
در صندوقهای قابلمعامله ETF، به واسطهی جریان معاملاتی سهلتر و شفافیت بیشتر، افراد بیشتری در هر لحظه در حال خرید یا فروش هستند. این امر سبب میشود تا با کوچکترین اخبار یا نوسانات، اقدام به خرید یا فروش واحدهای صندوق سرمایهگذاری کنند. بنابراین با توجه به قابلیت معامله و نقدینگی بالای این نوع صندوقها وهمچنین انعطاف پذیری قیمتها در طول روز و امکان استفاده از همه تکنیکهای رایج در معاملات سهام، برای سرمایه گذاران با دید کوتاه مدت نیز مناسب می باشد.
در صندوقهای صدور و ابطالی امکان صدور یا ابطال به صورت آفلاین (۲۴ ساعته) وجود دارد. بنابراین سرمایهگذاران در هر لحظه از شبانهروز امکان ثبت درخواست صدور یا ابطال خواهند داشت. اما به یاد داشته باشید که فرآیند انجام صدور یا ابطال پس از چند روز کاری انجام میشود.