skip to Main Content
صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی

صندوق سرمایه گذاری اهرمی

1401/03/25

مدت مطالعه: 7 دقیقه

صندوق اهرمی یکی از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری است که به سرمایه‌گذار امکان سود مضاعف را می‌دهد. سازوکار این صندوق کمی با سایر صندوق‌های دیگر متفاوت است و ترکیبی از واحدهای عادی و ممتاز است که مدل سوددهی متفاوتی دارند، به همین دلیل صندوق اهرمی طیف وسیعی از سرمایه‌گذارارن را شامل می‌شود. این طیف وسیع شامل چه سرمایه‌گذارانی می‌شود؟ مزیت صندوق‌های اهرمی در چیست؟ این صندوق‌ها سود تضمین شده دارند؟ و در کل آیا صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی ارزش سرمایه‌گذاری دارند؟ در ادامه به بررسی و معرفی کامل این دسته از صندوق‌ها می‌پردازیم

انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری کدامند؟

صندوق سرمایه گذاری اهرمی چیست؟

زمانی که بخواهیم با کمترین نیرو، بیشترین فشار را به جسمی وارد کنیم برای مثال یک سنگ بزرگ را برداریم، از اهرم استفاده می‌کنیم اما آیا این تعریف از اهرم برای سرمایه‌گذاری و در دنیای مالی هم همین  معنا را می‌دهد؟ در جواب باید گفت بله با این تفاوت که در بازار سرمایه اهرم دیگر یک ابزار نیست بلکه یک تکنیک است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی هم به روش صدور و ابطال و هم قابل معامله در بورس ETF، کار می‌کنند. اینکه کدام روش سرمایه‌گذاری در این صندوق را انتخاب کنید با میزان ریسکی که متحمل خواهید شد ارتباط مستقیم دارد. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت واحدهای صدور و ابطال کم ریسک واحدهای ETF واحدهای پرریسک این صندوق هستند.

سرمایه‌گذاری به روش اهرمی به شما امکان دریافت سود مضاعف را زمانی که بازار رونق دارد می‌دهد اما به همان نسبت سوددهی، امکان دارد در زمان رکود، ضرر کنید. 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی چطور کار می‌کنند؟

صندوق‌های اهرمی از دو روش صدور و ابطالی و قابل معامله بهره می‌برد. قسمت کم ریسک این صندوق یا همان صدور و ابطالی دارای کف و سقف بازدهی است و سود مشخص دارد. برای درک ساده‌تر به این مثال توجه کنید؛ صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی ایکس را درنظر بگیرید که کف ۲۰ درصد و سقف ۳۰ درصد دارد. این اعداد به این معنا هستند که اگر بازدهی صندوق منفی هم باشد، سرمایه‌گذار ۲۰ درصد کف قرارداد را دریافت می‌کند و از آن طرف اگر سود صندوق بالاتر از ۳۰ درصد باشد، سرمایه‌گذار همچنان همان سقف ۳۰ درصد را دریافت می‌کند. 

آن طرف ماجرا هم بخش پرریسک صندوق است. واحدهای قابل معامله نرخ بازدهی مشخصی ندارد و ثابت نیست. به عبارتی می‌توان گفت افرادی که در بخش پرریسک صندوق سرمایه‌گذاری می‌کنند ضامن سوددهی کف، به افراد کم ریسک هستند اما با این وجود چرا افراد باید در بخش قابل معامله سرمایه‌گذاری کنند؟ فرض کنید یک صندوق اهرمی ۲۰۰ درصد سود کند. تمامی افرادی که سرمایه خود را در واحدهای قابل معامله قرار داده‌اند از این سود بهره می‌برند اما سرمایه‌گذاران ریسک‌گریز همان سقف ۳۰ درصد را خواهند داشت و مابقی سود دارایی آن‌ها که ۱۷۰ درصد می‌شود، نصیب سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر می‌شود یعنی فرد ریسک‌پذیر به‌جای ۲۰۰ درصد، ۳۷۰ درصد سود می‌کند. این همان اهرمی است که افراد را به سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها ترغیب می‌کند. قابل ذکر است که این اعداد و ارقام را برای درک بهتر مطلب و به عنوان مثال آورده‌ایم.

در صورت منفی بودن بازار ریسک‌پذیرها چقدر ضرر خواهند کرد؟

در جواب باید گفت همان‌طور که در بالا به آن اشاره شد این افراد ضامن سرمایه‌گذاران ریسک‌گریز هستند. به این صورت که اگر بازار خوب نباشد و صندوق نتواند سودی را که تضمین کرده به دست آورد، سرمایه‌گذار صدور ابطالی همان ۲۰ درصد بازدهی کف را دریافت می‌کند از کجا؟ از سهم سرمایه‌داران ریسک‌پذیر این سود پرداخت می‌شود  به نوعی این افراد همان‌طور که در زمان بازدهی بالا، سود خوبی می‌کنند، همان‌طور هم اگر بازار سرمایه منفی باشد، ضرر بیشتری خواهند کرد.

برای اطلاع بیشتر از صندوق اهرمی نارنج، کلیک کنید

انواع واحدهای صندوق‌های اهرمی

همان‌طور که تا اینجا متوجه شدیم، صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی از واحدهای متفاوتی تشکیل شده است تا هم برای افراد ریسک‌پذیر و هم ریسک‌گریز قابل سرمایه‌گذاری باشد. در ادامه به توضیح این واحدهای مختلف می‌پردازیم.

واحدهای عادی 

واحدهای عادی به واحدهای کم ریسک صدور و ابطالی گفته می‌شود. برای سرمایه‌گذاری در این واحدها باید به وب‌سایت مربوط به آن صندوق مراجعه کنید. بخش‌های عادی برای افرادی است که به دنبال ریسک بالا نیستند و سود تضمین شده را حتی اگر حداقلی باشد به ریسک بالا ترجیح می‌دهند. 

واحدهای ممتاز

واحدهای ممتاز همان واحدهایی هستند که ریسک بالایی دارند و اگر بازار در سود باشد، به سرمایه‌گذاران خود سود بالاتر از انتظار می‌دهد و اهرم بازدهی می‌شود. ممتاز به نوعی پشتیبان واحدهای عادی هستند. این واحدها برای افراد ماجراجو که ریسک بازار سرمایه برایشان جذاب است مناسب است. این واحد خود به دو دسته ممتاز عام و ممتاز خاص تقسیم می‌شود.

ممتاز عام به به واحدهایی گفته می‌شود در دست سهام‌داران عام است. این واحدها در تابلوهای بورسی خرید و فروش می‌شود.

ممتاز خاص هم به واحدهایی ممتازی گفته می‌شود که به طور خاص در دست موسسان صندوق است. دارندگان این واحدها حق رای دارند.

بازدهی صندوق‌های اهرمی به چه صورت است؟‌

با توجه به سازوکار صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی که در بالا به آن پرداخته‌ایم، بازدهی این صندوق‌ها سه حالت کلی دارد؛

  1. بازدهی صندوق از سقف تعیین شده بالاتر باشد؛ در این صورت به سرمایه‌گذاران عادی همان مبلغ سقف تعلق می‌گیرد و مازاد آن به سرمایه‌گذاران ممتاز پرداخت می‌شود. 
  2. بازدهی صندوق از کف تعیین شده کمتر است؛ در این حالت به سرمایه‌گذاران عام سود کف پرداخت می‌شود و این کسری از سود سرمایه‌گذاران ممتاز برداشت می‌شود
  3. بازدهی صندوق بین کف و سقف باشد؛ اگر کف و سقف بازدهی صندوق ۲۰ درصد تا ۳۰ درصد باشد و سود به دست آمده ۲۵ درصد، همان ۲۵ درصد به همه سرمایه‌گذاران عادی و ممتاز  تعلق می‌گیرد

مزایای صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی

چرا باید در صندوق اهرمی سرمایه‌گذاری کنیم؟ مزایای صندوق  اهرمی چیست؟ صندوق‌های اهرمی علاوه‌بر اینکه مزیت‌هایی چون حضور یک مدیر حرفه‌ای و نقدشوندگی بالا را دارد، مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم؛

  1. پوشش طیف وسیعی از سرمایه‌گذاران: یکی از مزیت‌های اصلی این صندوق این است که هر سرمایه‌گذاری با هر میزان ریسک‌پذیری و دارایی می‌تواند در آن سرمایه‌گذاری کند. این امکان باعث می‌شود که افراد بیشتری جذب بازار سرمایه و بورس شوند. 
  2. بازدهی مضاعف: تکنیک اهرم به این سرمایه‌گذاران خاص این صندوق سود بیشتری می‌‌دهد و مانند اهرم عمل می‌کند در کنار اینکه سرمایه‌گذاران عام هم تحت هر شرایطی بازدهی کف رو دریافت می‌کنند.
برای دریافت رایگان مشاوره، شماره تماس خود را وارد کنید.

صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی برای چه کسانی مناسب است؟

همان‌طور که در بالا به تفضیل گفته شد، این صندوق طیف وسیعی از افراد را در بر می‌گیرد. به عبارت یچندان فرقی ندارد که شما در کدام دسته‌ی ریسک پروفایل قرار می‌گیرید؛ صندوق اهرمی برای شما کار خواهد کرد. واحدهای عادی را برای افراد ریسک‌گذیر و واحدهای ممتاز را برای سرمایه‌گذارانی طراحی کرده‌اند که در بازار حاضر به خطر کردن هستند. با وجود این اگر شما ریسک‌پذیر هستید، می‌توانید به سراغ صندوق‌های سهامی نیز بروید یا اگر اهل ریسک کردن نیستید، صندوق‌های درآمد ثابت هم گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.

کلام آخر

حضور در بورس همواره با هیجان نوسانات همراه است. ممکن است این بازار در روزهای متوالی مثبت و صعودی باشد اما در روزهایی هم خلاف میل همه سرمایه‌گذاران عمل کند. کسب سود، دلیل اول هر سرمایه‌گذاری است که وارد این بازار می‌شود. صندوق سرمایه‌گذاری اهرمی با دارا بودن واحدهای متفاوت، امکان سود مضاعف را برای شما فراهم  می‌کند. در نظر داشته باشید که سود بالا در بورس زمانی میسر می‌شود که شما ریسک بالا را نیز بپذیرید.

سوالات متداول

صندوق اهرمی چیست؟

صندوقی که با تکنیک اهرم به سرمایه‌گذاران امکان سود مضاعف می‌دهد را صندوق اهرمی می‌گویند.

صندوق اهرمی چه‌طور کار می‌کند؟

این صندوق‌ها از دو بخش کم ریسک و پر ریسک تشکیل شده‌اند. کف و سقف سود برای بخش‌های کم ریسک مشخص است. اگر سود صندوق بیشتر از سقف سود تضمین شده باشد، مابه‌ازای آن به حساب سرمایه‌گذاران بخش پرریسک واریز می‌شود. در عوض در مواقعی که صندوق سود کمتری از کف دارد، مابه‌تفاوت آن از سود همین سرمایه‌گذاران پرریسک برای ریسک‌گریزان تامین می‌شود.

صندوق اهرمی چند نوع واحد دارد؟

صندوق اهرمی در دو نوع واحدهای عادی و واحدهای ممتاز فعالیت می‌کند. واحدهای عادی برای افراد ریسک‌گریز و واحدهای ممتاز برای افراد ریسک‌پذیر طراحی شده است.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *