skip to Main Content
انواع روش های سرمایه گذاری در بورس چه هستند؟

انواع روش های سرمایه گذاری در بورس چه هستند؟

1401/03/25

مدت مطالعه: 10 دقیقه

آیا شما هم به‌دنبال یادگیری انواع روش‌های سرمایه گذاری در بورس هستید؟ آیا شما هم هر سال مبلغی از درآمدتان را پس‌انداز کرده‌اید و اکنون نمی‌دانید که چطور باید آن را وارد بورس کنید؟ اگر جزو این دسته از افراد باشید، احتمالا این سوال برایتان پیش می‌آید که برای ورود به بورس آیا باید کلاس‌ها یا دوره‌های خاصی را ببینید؟

حقیقت ماجرا این است که سرمایه گذاری در بورس کار پیچیده‌ای است و نیاز به صرف ساعت‌ها آموزش دارد و حتی در صورت همراه داشتن دانش یک مشاور، همچنان خطر از دست رفتن سرمایه شما را تهدید می‌کند. بنابراین بهتر است افراد بی‌تجربه به هیچ عنوان به یکبار سرمایه خود را به بورس انتقال ندهند زیرا این موضوع می‌تواند منجر به از دست رفتن سرمایه کامل شود.

به طور کلی، سرمایه گذاری در بورس زمانی می‌تواند سودآور باشد که توسط افراد خبره و متخصص انجام شود. در چنین شرایطی، سرمایه گذاری در بورس نه تنها به سرمایه‌گذار سود می‌رساند، بلکه موجب توسعه و پیشرفت صنایع و سازمان‌های کشور نیز می‌شود. بنابراین، به همه افراد جامعه توصیه می‌شود که به هر شکل که برایشان ممکن است دستی در این نوع سرمایه گذاری داشته باشند.

علاوه بر این، سرمایه‌گذاری امری ضروری و لازمه زندگی است که هر فردی تلاش می‌کند آن را به بهترین نحو ممکن انجام دهد تا بتواند در آینده به اهداف مالی خود برسد. در ادامهٔ این مقاله با معرفی انواع روش‌های سرمایه گذاری در بورس با وب‌سایت ترنج همراه باشید.

انواع روش‌های سرمایه گذاری در بورس

به طور خلاصه، سرمایه گذاری در بورس به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام می‌شود. حال، سوال این است که این دو روش سرمایه گذاری در بورس چه تفاوتی با هم دارند که در ادامه به توضیح هر یک از این روش‌ها می‌پردازیم.

۱. سرمایه گذاری مستقیم در بورس

یکی از روش‌ های سرمایه گذاری در بازار سرمایه، سرمایه گذاری به شکل مستقیم است. در این روش، شما می‌توانید از طریق اینترنت و به صورت آنلاین بازار سرمایه را رصد کرده و اقدام به خرید و فروش سهام شرکت‌های مختلف کنید.

توجه داشته باشید که برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس، شما باید سازوکار بورس و ابزارهای موجود در آن را به‌خوبی بشناسید. بازار بورس به دلیل نوسانات بالای قیمتی، مانند یک شمشیر دو لبه است که می‌تواند برای برخی افراد سودده و برای بعضی دیگر زیان‌ده باشد.

افرادی که به دانش و مهارت تابلوخوانی، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی مسلط هستند، روش سرمایه گذاری مستقیم در بورس را انتخاب می‌کنند. آن‌ها وضعیت سهم‌های مختلف را تحلیل و بررسی کرده و سپس اقدام به معامله می‌کنند. این روش، نسبت به روش غیرمستقیم، بازدهی بیشتر و در عین حال، ریسک بالاتری را به همراه دارد.

اگر نسبت به مفاهیم و سازوکار بازار سرمایه آگاهی دارید و قصد دارید به صورت مستقیم در بورس سرمایه گذاری کنید، به یک کارگزاری نزدیک به خود مراجعه کنید. با این حال، پیش از این کار ما به شما توصیه می‌کنیم حتما به نکات زیر توجه کنید:

الف) بدون داشتن دانش کافی از بازار سرمایه معامله نکنید

آیا شما برای خرید دارایی‌های زندگیتان، ناآگاهانه و بدون شناخت اقدام می‌کنید؟ پاسخ قطعا منفی است. با این حال، افراد زیادی به صورت ناآگاهانه اقدام به معامله در بازار سهام می‌کنند. این کار متاسفانه تاکنون باعث از دست رفتن سرمایهٔ بسیاری از متقاضیان شده است.

ب)‌ سرمایه‌گذاری را با مبلغ کم شروع کنید

حتی در صورتی که مبالغ زیادی در اختیار دارید، پیشنهاد ما به شما این است که در ابتدا سرمایه‌گذاری را با مبلغ کم شروع کنید. در صورتی که بتوانید مبالغ کم را رشد دهید، این کار را با مبالغ بیشتر هم می‌توانید انجام دهید.

به این نکته توجه داشته باشید که تنها با پولی معامله کنید که از دست دادن آن، خللی در زندگی شما ایجاد نکند. همچنین، به هیچ عنوان به سراغ گرفتن وام و اعتبار نروید، چرا که در صورت هر گونه اشتباه در معامله، شما را با چالش‌ها و مشکلات زیادی مواجه می‌کند.

ج) از طریق یک کارگزاری معتبر سرمایه‌گذاری کنید

کارگزاری‌ها به‌عنوان واسطه بین معامله‌گران و هستهٔ بورس عمل می‌کنند. در واقع، معامله در بورس بدون وجود کارگزارها امکان‌پذیر نیست. شرکت‌های کارگزاری بر اساس معیارهای مختلفی از سوی سازمان بورس رتبه‌بندی می‌شوند؛ از جمله گواهینامه‌های تخصصی کارکنان، تعداد مشتریان، سرویس‌های ارائه شده، قابلیت‌های فنی سیستم معاملاتی و سرعت. شما می‌توانید با کمی جستجو در اینترنت، به لیست رتبه‌بندی شرکت‌های کارگزاری دست پیدا کرده و بهترین آن‌ها را انتخاب کنید.

به طور خلاصه باید گفت که برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس باید شخصا معاملات را انجام دهید، به طور منظم بازار و معاملات را رصد کنید، دانش و تجربه بالایی در بازار سرمایه داشته باشید و در نهایت، ریسک‌پذیر باشید.

۲. سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس

روش دیگر از انواع سرمایه گذاری در بورس به صورت مستقیم است. اگر در زمینهٔ تحلیل سهم‌های بورسی و زمان مناسب برای باز کردن و بستن یک معامله، دانش و تجربهٔ کافی ندارید و ترجیح می‌دهید سرمایه گذاری را به شیوه‌ای کم ریسک انجام دهید، سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس برای شما مناسب‌تر است. شما در این روش به دانش و مهارت تحلیل‌گران خبره تکیه کرده و اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنید.

در صورتی که این روش را انتخاب کنید، از چالش‌های بازار به دور خواهید بود و دیگر نیازی نیست نگران وضعیت بازار و شرایط اقتصادی و سیاسی باشید و زمان زیادی را به رصد کردن بازار اختصاص دهید. با وجود اینکه در این روش سرمایه‌گذاری، ملزم به پرداخت هزینه (کارمزد) به تیم متخصص هستید، ریسک پایینی را متحمل خواهید شد و سود خوبی به‌دست خواهید آورد.

انواع روش‌های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس

دو روش کلی برای سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس وجود دارد که عبارتند از سرمایه گذاری در صندوق‌ها و سرمایه گذاری از طریق شرکت سبدگردان. در ادامه در رابطه با این روش‌ها بیشتر توضیح خواهیم داد.

الف) سرمایه گذاری در صندوق‌ها

صندوق‌های سرمایه گذاری مجموعه‌ای متشکل از سهام، اوراق مشارکت و اوراق بهادار هستند. در واقع صندوق سرمایه گذاری همانند شرکتی است که با شراکت افراد مختلف ساخته شده و همهٔ افراد در سود و زیان آن سهم دارند. صندوق‌های سرمایه گذاری در انواع مختلفی موجود هستند و شما می‌توانید بنابر شرایط و میزان ریسک پذیری خود اقدام به سرمایه گذاری در آن‌ها کنید.

در نتیجه برای شروع باید ویژگی‌ها و خصوصیات هر یک از صندوق‌ها را بشناسید تا بتوانید سرمایه‌گذاری آگاهانه‌ای داشته باشید. در ادامه انواع صندوق‌های سرمایه گذاری را به شما معرفی خواهیم کرد.

۱. صندوق‌های سهامی

بدر این نوع صندوق‌ها بخش اعظم دارایی صندوق‌های سهامی به سهام اختصاص می‌یابد. میزان بازدهی این نوع صندوق به شرایط بازار سرمایه بستگی دارد و در رونق بازار می‌تواند بسیار سودده باشد.

این نوع صندوق‌ها به دلیل ماهیت خود، ریسک بالایی دارند و در روزهای خوب بازار می‌توانند سوددهی خوبی برای سرمایه‌گذاران به دنبال داشته باشند. با این حال، در زمان افت بازار نیز می‌توانند سقوط سنگینی داشته باشند. به طور کلی، این نوع صندوق‌ها به افرادی که ریسک‌پذیری بالایی دارند پیشنهاد می‌شود.

صندوق‌های سرو و انار از گروه مشاوره ملی ترنج یکی از شناخته‌شده‌ترین صندوق‌های سهامی بازار است.

۲. صندوق‌های درآمد ثابت

صندوق‌های درآمد ثابت نوع دیگری از انواع صندوق های سرمایه گذاری هستند که پایین‌ترین ریسک ممکن را دارند و بازدهی بیشتری نسبت به بهره بانکی را نصیب سرمایه‌گذاران می‌کنند.

در این نوع سرمایه‌گذاری، مدیران صندوق‌ها منابع حاصل از فروش واحدهای صندوق‌ها را بیشتر به خرید اوراق بانکی و کم‌ریسک اختصاص می‌دهند تا بتوانند سود قابل قبولی (بیشتر از سود بانکی) را به دست سرمایه‌گذاران برسانند.

صندوق درآمد ثابت افران از گروه مشاوره مالی ترنج یکی از شاخص‌ترین صندوق‌های درآمد ثابت بازار به شمار می‌رود.

۳. صندوق‌های مختلط

یکی دیگر از انواع روش های سرمایه گذاری در بورس، سرمایه‌گذاری در صندوق‌های مختلط است. صندوق‌های مختلط نیمی از دارایی‌های خود را اوراق با درآمد ثابت و نیمی دیگر را در سهام شرکت‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. به این ترتیب، ریسک و بازدهی صندوق‌های مختلط در میان صندوق‌های درآمد ثابت و صندق‌های سهامی قرار می‌گیرد.

در واقع، این نوع صندوق‌ها از صندوق‌های درآمد ثابت پرریسک‌تر و از صندوق‌های سهامی کم‌ریسک‌تر هستند. همین موضوع نشان‌دهنده این است که صندوق‌های مختلط پتانسیل کسب بازده بالاتری از صندوق‌های درآمد ثابت دارند.

صندوق مختلط زیتون از گروه مشاوره مالی ترنج، بهترین عملکرد را در بین صندوق‌های مختلط در بازار دارد.

۴. صندوق‌های مبتنی بر سکه طلا

همان‌طور که از نام این صندوق‌ها پیداست، عمده سرمایه‌گذاری آن‌ها روی سکهٔ طلا انجام می‌شود و بازدهی آن‌ها تقریبا مشابه با بازدهی سکه طلا که در بازار سرمایه است. ریسک این نوع صندوق‌ها نیز تقریبا بالا محسوب می‌شود.

۵. صندوق‌های بازارگردانی

یکی دیگر از روش های سرمایه گذاری در بورس، سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بازارگردانی است. هدف از ایجاد صندوق‌های بازارگردانی، خرید و فروش اوراق بهادار است که تعهدات بازارگردانی آن اوراق، مطابق با امیدنامهٔ صندوق، در نظر گرفته می‌شود. بازارگردان از به وجود آمدن هیجان و ایجاد صف‌های قفل خرید یا فروش جلوگیری می‌کند. او در تلاش است تا قیمت سهام به قیمت ذاتی آن سوق پیدا کند.

ب) سرمایه گذاری از طریق شرکت سبدگردان

سرمایه گذاری از طریق شرکت سبدگردان، یکی دیگر از روش‌های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس است. یک شرکت سبدگردان، از تیمی از افراد حرفه‌ای و کارشناس تشکیل می‌شود که بر اساس شرایط و خصوصیات شما، از جمله میزان سرمایه و ریسک‌پذیری، یک سبد تشکیل داده و مدیریت آن را انجام می‌دهند.

نکته‌ای که وجود دارد این است که شرکت‌های سبدگردان مختلف، مثل هم نیستند و بازدهی متفاوتی در بازه‌های زمانی مختلف دارند. در نتیجه پیش از سرمایه‌گذاری بهتر است روند بلند مدت سودآوری آن‌ها را در بازه‌ای ۵ ساله بررسی کرده و سپس اقدام به بستن قرارداد کنید.

علاوه بر میزان بازدهی، فاکتورهای مهم دیگری نیز باید بررسی شوند که عبارتند از NAV صدور صندوق‌ها، ضریب آلفا و ضریب بتا و میزان همبستگی با رشد و افت شاخص که در این میان، ضریب بتا اهمیت بالایی دارد.

اگر مبلغ قابل توجهی در اختیار دارید و دوست دارید که پورتفوی اختصاصی برای سرمایه‌گذاری شما ایجاد شود، سبدگرانی می‌تواند روش مناسبی برای شما جهت سرمایه گذاری غیرمستقیم در بازار بورس باشد. سبدگردانی اختصاصی یکی دیگر از خدماتی است که ما در گروه مالی ترنج در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهیم.

برای سرمایه گذاری در بورس به چه میزان سرمایه نیاز است؟

شاید حضور افراد ثروتمند در بازار بورس، شما را به این فکر بیاندازد که برای سرمایه‌گذاری در بورس به نقدینگی زیادی نیاز دارید؛ در صورتی که چنین تفکری اشتباه است.

یکی از مهم‌ترین مزایای بورس، امکان سرمایه گذاری با مبالغ کم است. حداقل میزان سرمایهٔ مورد نیاز شما برای ورود به دنیای سرمایه‌گذاری تنها ۵۰۰ هزار تومان است. بنابراین، شما هم می‌توانید در ابتدا با یک مبلغ اندک وارد بازار بورس شوید.

کدام روش سرمایه گذاری برای افراد حرفه‌ای مناسب است؟

افراد حرفه‌ای که به تابلوخوانی، تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال تسلط دارند، می‌توانند به صورت مستقیم دارایی‌های خود را مدیریت کرده و اقدام به خرید و فروش سهام کنند. در صورتی که این افراد، زمان کافی برای رصد بازار را نداشته باشند، می‌توانند از روش‌های غیر مستقیم برای سرمایه گذاری استفاده کنند.

کدام روش سرمایه گذاری برای افراد تازه وارد مناسب است؟

همواره به افراد تازه‌ وارد توصیه می‌شود که آموزش ببینند و بعد با مبالغ کم شروع به سرمایه‌گذاری کنند. همچنین می‌توانند برای پایین آوردن ریسک خود و جلوگیری از ضررهای احتمالی، از طریق شرکت‌های سبدگردان یا صندوق‌های سرمایه گذاری مانند ترنج، اقدام به سرمایه گذاری کنند. این روش‌های از کم ریسک‌ترین روش‌های سرمایه گذاری در بورس محسوب می‌شوند.

اگر شما هم آشنایی چندانی با بازار سرمایه و بورس ندارید، می‌توانید با سرمایه گذاری غیرمستقیم وارد بورس شوید.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره اختصاصی

با ثبت اطلاعات خود مشاوران سرمایه‌گذاری ترنج به زودی با شما تماس خواهند گرفت.