
صندوقهای سرمایهگذاری روشی غیرمستقیم برای فعالیت در بورس هستند. اگر با صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای سرمایهگذاری سهامی آشنا هستید، میتوان صندوق سرمایهگذاری مختلط را ترکیبی از این دو دانست.
در ادامهٔ مطلب به بررسی صندوق مختلط و نحوهٔ سرمایهگذاری در آن میپردازیم.
صندوق مختلط چیست و چه انواعی دارد؟
صندوق سرمایهگذاری مختلط نوعی از صندوق سرمایهٔ مشترک بوده که ترکیبی از سهام، اوراق با درآمد ثابت و سپردههای بانکی است. به عبارت دیگر، میتوان گفت که اگر صندوق سهامی را در ابتدای یک خط و صندوق با درآمد ثابت را انتهای آن در نظر بگیریم، صندوق سرمایهگذاری مختلط ماهیتی بین این دو را دارد.
ترکیب داراییها در صندوق سرمایهگذاری مختلط به چه صورت است؟
این صندوق معمولا داراییهای خود را با نسبت ۴۰ تا ۶۰ درصد در سهام و ۴۰ تا ۶۰ درصد در ابزار با درآمد ثابت مانند سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و … سرمایهگذاری میکند.
هرچه مقدار سرمایهگذاری در بازار سهام افزایش یابد، انتظار سودآوری آن بیشتر میشود و البته ریسک آن نیز افزایش مییابد. البته این صندوق نسبت به روشهای دیگر ترکیب دارایی بهینهتری دارد.
اگر بازار سهام روند صعودی داشته باشد و در وضعیت خوبی قرار بگیرد، صندوقهای مختلط از صندوقهای با درآمد ثابت بازدهی بیشتری خواهند داشت.
مزایای صندوقهای مختلط
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط مانند تمامی روشهای سرمایهگذاری دیگر مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب صندوقهای مختلط میپردازیم.
۱) بازدهی بیشتر، ریسک کمتر
همانطور که گفتیم صندوق مختلط یک روش غیرمستقیم برای سرمایهگذاری در بورس است؛ بنابراین امکان و ظرفیت بازدهی زیاد در آن وجود دارد. از طرفی به دلیل اینکه با نقدینگی این صندوقها، در سپردهٔ بانکی و دیگر اوراق با درآمد ثابت هم سرمایهگذاری میکنند، ریسک آن بسیار کاهش مییابد.
می توان چنین گفت که صندوقهای سرمایهگذاری مختلط دو مزیت اصلی و مهم صندوقهای درآمد ثابت و سهامی را به صورت یکجا در خود دارند؛ اما با این حال عملکرد آنها متفاوت است.
۲) سود بیشتر در دوران رونق
بازدهی و سود صندوقهای سرمایهگذاری مختلط در هنگام رونق اقتصاد کشور به کمک رونق بازار سهام، افزایش بسیاری پیدا میکند. بنابراین در دورهٔ رونق، بازدهی این صندوقها نسبت به صندوقهای درآمد ثابت سود بسیار بیشتری دارند.
۳) زیان کمتر در دوران رکود
یکی از مزایای بسیار مهم صندوقهای سرمایهگذاری مختلط این است که در صورت رکود اقتصادی کمتر در معرض خطر قرار میگیرند. از آنجا که در دورهٔ رکود بازار سهام با افت شاخص همراه میشود، صندوقهای مختلط نیز از این نظر متحمل زیان میشوند. به همین دلیل قسمتی از سرمایهگذاری صندوقها که در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود دچار زیان کمتری میشوند.
۴) مدیریت تخصصی
به دلیل اینکه مدیریت این صندوقها توسط تیم حرفهای و متخصص انجام میشود، ریسک سرمایهگذاران کاهش مییابد. بنابراین افرادی که دانش کافی در این زمینه ندارند میتوانند از این موقعیت برای سرمایهگذاری استفاده کنند. البته بهتر است متقاضیان شناخت کافی نسبت به مدیران و سوابق صندوق سرمایهگذاری مختلط مورد نظر داشته باشند.
۵) نقدینگی بالا
از آنجا که بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری دارای رکن بازار گردان هستند، شما میتوانید در زمان دلخواه سرمایهٔ خود را بفروشید و آن را نقد کنید.
چگونه در صندوقهای مختلط سرمایهگذاری کنیم؟
با توجه به اینکه این صندوقها حد میانی ریسک و بازده دارند، افراد میانهرو بهتر میتوانند در آن فعالیت کنند. افرادی که به دنبال سود فراوان و یا ریسک بسیار پایین هستند ممکن است نتوانند با سرمایهگذاری در این صندوقها به هدف خود برسند.به صورت کلی، تمامی افراد بالای ۱۸ سال میتوانند با مراجعه به پنل آنلاین کارگزاری خود و جستجوی نماد مورد نظر اقدام به خرید نمایند.
برای مقایسهٔ عملکرد صندوقهای مختلط، میتوانید به وبسایت فیپیران مراجعه کنید. البته در نظر داشته باشید که اطلاعات موجود در این سایت عملکرد گذشتهٔ صندوقها است و تضمینی برای آیندهٔ آنها نیست.
با این وجود، برای شناسایی بهترین صندوق سرمایهگذاری مختلط، نیاز به بررسی کارنامهٔ صندوقها در بلند مدت دارید زیرا بررسیهای کوتاه مدت به دلیل نوسانات بازار نمیتواند دید درستی از وضعیت آنها به شما بدهد.
نتیجهگیری
صندوق سرمایهگذاری مختلط یکی از روشهایی است که میتوانید از آن برای سرمایهگذاری در بورس و کسب سود استفاده کنید. خوب است بدانید که صندوقی برای شما مناسب است که بتواند در نوسانات بازار کمترین ریسک و بیشترین بازدهی را برای خود به دست آورد.
تجربه نشان داده است که معمولا صندوقهای تازه تاسیس در سالهای ابتدایی توانستهاند بازدهی قابل توجهی کسب کنند و گزینههای امنی برای سرمایهگذاری باشند.
0 دیدگاه